Foteldrukker

Cristiano Ronaldo Oroszországig ment egy újabb trófeáért

2017. június 17. 13:38 - FutoCs

ronaldo.jpg

Szombaton kezdődik a 2017-es Konföderációs Kupa, a jövő évi labdarúgó-világbajnokság főpróbája. A mezőnyben ott vannak az Európa-bajnok portugálok, a világbajnok németek és Dél-Amerika elmúlt éveinek legjobb csapata, Chile.

Szombaton az orosz-új-zélandi összecsapással elkezdődik a Konföderációs Kupa, ami a szűk egy év múlva rajtoló oroszországi labdarúgó-világbajnokság főpróbája. A meccsre még Vlagyimir Putyin is ellátogat.

A Konföderációs Kupa egyik érdekessége, hogy a kontinensek bajnokai és az aktuális világbajnok vehet rajta részt a házigazda mellett, azaz ahhoz képest, hogy lényegében csak félkomoly, mégis nehezebb rá kijutni, mint mondjuk a vébére. Összesen nyolc csapat, két csoportban szerepel majd az eseményen, amit négy stadionban (Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kazany) rendeznek majd.

Ja, és élesben is tesztelik a videóbírót a tornán.

Cristiano Ronaldo még egy trófeát nyerhet

cristiano_ronaldo.jpg

A torna tekintélyét mindenképpen emeli, hogy az Európa-bajnok portugálokkal tartott Cristiano Ronaldo is. Pedig elég sűrű szezonon van túl (bajnok és BL-győztes lett a Reallal), illetve most pár napja tele van vele a sajtó: adócsalási ügyben indítottak ellene pert, közben pedig állítólag el akarja hagyni klubcsapatát. Ha tudja magát ezektől függetleníteni (és sokszor tudja), akkor a bivalyerős portugál csapat az egyik esélyese az egész tornának. Nani, Pepe, José Fonte és Ricardo Quaresma képviselik Ronaldo mellett a rutint, miközben olyan fiatalok (André Silva, Bernardo Silva, Raphael Guerreiro) is vannak a keretben, akik az európai klubszezonban kiemelkedően játszottak, szóval jó formában érkeztek meg Oroszországba.

Az A csoportban természetesen ott van a házigazda orosz csapat is. Az oroszok az elmúlt nagy tornákon annyiszor lebőgtek, a 2016-os Eb-fiaskó (utolsó hely a csoportban) után pedig hazacsábították a Legia Warszawával bajnok és kupagyőztes edzőt, Sztanyiszlav Csercseszovot. Első blikkre nem az orosz csapat lesz a Konföderációs Kupa (vagy akár a vébé) üde színfoltja, nekik az a legfontosabb, hogy egy hajtós, iparos csapatuk legyen. Ez van, a magyarok elleni felkészülési mérkőzésen is bemutatták, hogy nem feltétlen van szükségük ahhoz a labdára, hogy gólokat szerezzenek, elkontrázgatnak. Igor Akinfejev és Jurij Zsirkov a két legnagyobb sztár most a keretben, viszont olyan arcok hiányoznak, mint Artyem Dzjuba, vagy épp a legjobb orosz játékos, Alan Dzagojev.

Mexikó Javier Chicharito Hernandezzel az élen uralja a közép- és az észak-amerikai térséget, a nemzetközi színtéren azonban nem sok babér termett nekik. Viszont mindig jó nézni a meccseiket, nem ódzkodnak beleszaladni az adok-kapokba sem. Ja, és még mindig az elnyűhetetlen Rafael Marquez a csapatkapitány.

Új-Zéland papíron a leggyengébb résztvevő, Óceánia topcsapataként kvalifikált a Konföderációs Kupára. Mindent elmond a térség labdarúgásáról, hogy amúgy az ottani vb-selejtező győztesének még egy interkontinentális pótselejtezőn is át kell verekednie magát, hogy kijuthasson a világbajnokságra. A világ minden tájáról válogattak a mostani keretbe, leginkább a csapatkapitányra, a csatár Chris Woodra lesz érdemes odafigyelni, aki ebben a szezonban 48 meccsen 30 gólt szerzett az angol másodosztályú Leeds Unitedben.

Joachim Löw fiatalokkal verne agyon mindenkit

joachim_low.jpg

Az orosz szervezőktől elég sok kritika érte Joachim Löw mostani válogatási elveit. Se Manuel Neuer, se Thomas Müller, se Toni Kroos, se Marco Reus, se Mesut Özil nem utazott el Oroszországba. A legidősebb játékosuk 29 éves Sandro Wagner, aki eddig csak kétszer volt válogatott. Mégis, ezt a mostani német csapatot leírni elég nagy bátorságra vall. Elég csak Julian Draxler, Emre Can, Marc-André ter Stegen, Leon Goretzka, Joshua Kimmich vagy épp a friss Bayern-igazolás, Nicklas Süle nevét említeni. Ők egytől-egyig alapemberek voltak az európai topbajnokságokban. Szóval azért, mert fiatalok, egyáltalán nem rosszak, sőt.

Mi sem mutatja jobban a B csoport erősségét, hogy a világbajnok németek mellett idekerült az elmúlt évek egyik legerősebb dél-amerikai csapata, Chile is. Bár már nem Jorge Sampaoli a kapitány (ő egy kis sevillai kitérővel érkezett meg az argentin válogatott kispadjára), Juan Antonio Pizzivel nem változott a chileiek játékfelfogása. Oroszországban ott vannak a legutóbbi két Copa Américát megnyerő csapat alapemberei, Claudio Bravotól kezdve Alexis Sanchezen át Arturo Vidalig. Ezzel a kerettel elég merész álmokat szövögethetnek.

Kamerun egy igen érdekes csapat. Sztárok sora mondott nemet Hugo Broos szövetségi kapitánynak az Afrika Kupa előtt, aztán mégis megnyerték a kontinentális tornát. Lehet, hogy tele vannak olyan játékosokkal, akik a szurkolók nagy részének teljesen ismeretlenek, de az Afrika Kupán bizonyították, mire képesek, ha leírják őket. Nem mellesleg Christian Bassogog a torna egyik legjobb játékosa lehet.

Ausztrália egészen drámai módon, hosszabbításban nyerte meg 2015-ben története első Ázsia Kupáját (2006-ban csatlakoztak az ázsiai szövetséghez), így jutottak el most Oroszországba. A másik három csapat mellett talán ők tűnnek a leggyengébbnek ebben a csoportban, viszont nekik mindig jól áll az esélytelen szerep. Egyébként van már ezüst- és bronzérmük is Konföderációs Kupán. Az örökifjú Tim Cahill 37 évesen is ott van a keretben.

Itt a torna oldala, lehet szemezgetni a keretek és a csoportok között.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foteldrukker.blog.hu/api/trackback/id/tr2612601823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása